Min absolut godaste citronpaj/tårta hittills

För en (ganska lång) tid sedan var jag på en superkul granfest och självklart ställde jag upp med att bidra med efterrätten. Tänkte testa något helt nytt, så va nervös för hur det skulle bli, men det blev en riktog hitt tack och lov! Detta är defenitivt den godaste citronpaj/tårtan jag någonsin gjort, superlen men underbart citronig ändå. Funkar perfekt att göra i god tid innan den ska ätas då den ändå mår bra av att stå och stelna i kylen i några timmar.




Ingredienser

Skal:
Ca 350g fint krossade digestivekex
150g smält smör

Pajfyllning:
1½dl färskpressad citron
rivet skal av 3 citroner
1½dl socker
3 medelstora ägg
3 äggulor
250g mascarponeost

Citronmousse:
6 gelantinblad
3 äggulor
3 äggvitor
1dl strösocker
saften och rivet skal av 1½ normalstor citron
1dl vispgrädde


Börja med att fixa pajskalet. Krossa digestivekexen fint och smält smöret och mixa ihop i en bunke. Ta en firm med löstagbar kant och spänn fast ett smörplåtspapper i botten. Häll digestivesmulorna i formen och pressa ut till ett jämnt lager över hela botten och upp för ungeför halva kanten. Baka inte av skalet separat, för då kommer det att bli stenhårt, utan bara lämna formen som med skalet i och fortsätt med att göra pajsmeten.

Blanda citronsaften och citronskalet med sockret och blanda ihop det så att sockret löser upp sig. Blanda i ett ägg och en äggula i taget och vänd till sist i all mascarponeost. Blanda allt till en jämn smet och fyll skalet med all smeten. Nu ska allt gräddas av i mitten av ugnen på 225grader i ca 30min, tills pajen stelnat men det ska fortfarande vara vackert bakat citronig på toppen. Ta ut pajen och låt den svalna helt medan du gör moussen, men låt den vara kvar i formen.

Nu borde pajen se ut typ såhär...



Börja med att lägga gelantinbladen i en skål med kallt vatten så att de får mjukas upp. Ta fram tre bunkar, för här ska det vispas separat (alltid lika roligt ;P hihi). Ta en bunke och vispa äggulorna och sockret så att det blir ljust och fluffugt. Blanda i citronsaften och skalet och vispa igen. Ta en ny bunke och vispa upp äggvitorna til ett riktigt hårt skum. Och ta sist den tredje bunken och vispa upp grädden i tills den är krämig men hård.
Ta upp gelantinet ur vattnet, krama ur vattnet och läg de i en kastrull och värm på svag värme så att gelantinet bara precis smälter til en jämn smet. Blanda i gelantinet i ägg och citronsmeten.
Blanda sedan försiktigt ner grädden i ägg och citronsmeten och till sist vänd försiktigt i äggvitan också.

När kakan är helt sval så smeta över moussen till et jämnt och fint lager över hela pajen. Ställ sedan kakan i kylen och låt den stelna till. Dekorera gärna med färsk frukt, själv valde jag färska fikon...

Glutenfria och laktosfria banan & äppelmufins

 


Att vara glutenallergiker är inte alltid lätt, och jag är glad att jag inte är det... men eftersom jag känner några så har jag lärt mig att baka några glutenfria saker. Nyligen bakade jag de här muffinsen och de blev riktigt goda faktiskt.


Ingredienser:

3 dl finmalen polenta

1 dl solroskärnor

1 mogen banan till bakningen och även en halv banan till garnering.

1 äpple, delat i små fyrkanter

1½ dl kokande vatten

3 tsk kanel

1 1/4 dl socker

1 tsk bakpulver

100g soyafritt margarin (eller soya och laktosfritt margarin) och en extra klick att steka äpplet i.

kokos till garnering (kan även ha i några matskedar kokos i smeten om man gillar kokos)



Börja med att steka äppelkuberna i en klick smör med 1/4 dl socker och 1 tsk kanel, tills de är mjuka på ytan och hårda i mitten.

Blanda ihop margarinet och sockret till en jämn smet, lättast i en matberedare. Mosa bananen och blanda i smöret. Blanda i polentan och det kokande vattnet, följt av bakpulvet. Blanda sedan försiktogt i de stekta äpplet, solroskärnorna och kanelen (och ev kokos), så att äpplena och allt inte blir för mosigt. Fördela smeten i ca 20 muffinsformat och dekorera med en bananskiva och lite kokos. Grädda i mitten av ugnen på 200grader i ca 15 minuter. Och de är som allra godast nygräddade ;)

Förrätt med tomater på lite italienskt vis...

 



För några dagar sedan gjorde jag denna enkla men supergoda efterrätt. Passar perfekt om man älskar italiensk mat, precis som jag :)



Ingredienser:

En tomat per person, skivad

Lufttorkad skinka

Mozzarella, skivad

Riven parmesanost

Extra virgin olivolja

Balsamvinägar

Salt och peppar (gärna flingsalt och grovmalen peppar, så det blir lite textur på det hela)

Allra helst färsk basilika, men går även bra med torkad basilika eller oregano


Bara varva tomater, skinka och mozzarella om vartannat. Ringla över olivolja och balsamvinäger och garnera med parmesanosten och kryddorna och var inte rädd att ta i med kryddorna, det ger bara riktigt god smak!


Boels pajdeg; världens absolut bästa matpajsdeg!




Detta är min absoluta favorit av pajdeg till matpajer och jag vägrar faktiskt att göra något annat pajskal än detta, av erfarenhet ;)
I receptet är det olivolja, man kan så klart göra den med vilken olja som helst. Men jag rekommenderar starkt att det är extra virgin olivolja, för det ger en helt underbar smak till det krispiga pajskalet!

Ingredienser

3 dl vetemjöl
1 krm salt
½ dl mjölk
1 dl olivolja av fin kvalitet


Blanda samman allt väl i en bunke, det ska vara nästan lika smuligt som till smuldeg. Tryck ut den i en pajform. Detta receptet är till en medelstor paj, om man ska göra en större paj så brukar jag ta 1½ gånger receptet.



Fyll till exempel pajskalet med äggstanning och köttförs med tacokryddor i, en massa färska grönsaker, majs, och toppa med goda ostar. Och Swusch! så har du en underbar tacopaj!!! Baka av i mitten av ugnen på 200-225grader till pajen blivit fast och gyllenbrun.

Perfekt paj att göra av resterna efter en tacokväll med tjejgänget! :D




Världens enklaste chokladporr



Här kommer en av mina gamla godingar som är en riktig chokladfavorit! Den är himmelskt god och snuskigt kladdigt chokladig och bäst av allt: gjort på så gott som nolltid! Går att variera och exprementera med i oändlighet...




Ingredienser

125g margarin/smör
125g choklad (helst mörk, men jag har även hackat i smaksatt choklad. Är det de enda man har i skafferiet så...)
3 ägg
230g socker
3 msk mjöl


Smält smöret i en kastrull och låt chokladen smälta däri. Blanda sedan i sockret och ett ägg i taget. Avsluta med att blanda ner mjölet. Se till att smeten är jämn och fin och häll den sedan i fyra små formar, till exempel suffléformar eller små pajformar. In i ugnan och gräddas i mitten av ugnen en stund*.

*En stund betyder oftast ca 180 grader i ca 10-12 minuter... ju längre desto mindra kladdig...

När du sedan äter dessa underbara små ting så har de en fast yta men är helt rinnig och kladdig inuti! Passar även perfekt dagen efter, då har de satt sig en smula och är mer seg, men vill man få tillbaka rinnigheten så är det bara att värma dem en snabbis igen.







Perfekt för kalla ruskiga höstkvällar i soffan med mys och kanske någon film, då man har noll energi att baka men en stort chokladcraving ;)



Prisvinnande Kärleksknyten!

 

 

 

Här kommer första receptet Wiiihooo!!! BakBlogg på gång :D Känns riktigt kul!

 

Tänkte inviga med en liten "Liv klassiker", nämligen mitt bidrag till tävlingen Årets Hemmakonditor 2010. Kul tävling och bevisligen ett helt okej recept för det fick mig till en semifinalplats och gav mig ett pris som kallas KitchenAid bakmaskin... Bakandet är väldigt mkt roligare nu tack vare den hehe ;)

 

Det är lite pilligt att få ihop de här små godingarna men med lite kärlek så går det fin fint!

 

 

 

 

Ingredienser till 24 små knyten

 

ca 3st stora rabarberstjälkar

4 dl socker

2 tsk vaniljsocker

1 pkt filodeg (6 st rektangulära ark)

ca 1½ dl grovhackade valnötter

ca 1½ dl grovhackade torkade tranbär

100g grovhackad vit choklad

100g smält margarin (till pensling)

1 msk florsocker (till garnering)

 

  1. Ta fram filodegen och låt den tina i rumstemperatur. Låt den tina i förpackningen annars blir den stel och torr.

  2. Skala och hacka rabarber och lägg i en kastrull, tillsätt sockret och låt koka upp. Låt det koka på medelvärma i ca 1 timme tills rabarberkrämen reduserats ned och blivit trögflytande och karamelliserad. Tillsätt vaniljsockret och låt svalna lite.

  3. Hacka valnötterna, tranbären och den vita chokladen grovt.

  4. Ta fram filodegen ur förpackningen och lägg alla 6 arken ovanpå varandra på en plan och torr yta. Arken är oftast rektangulära så börja med att dela dem på mitten så att du får två högar med sex fyrkantiga bitar i varje.

  5. Dela sedan bitarna i vardera hög en gång rakt över och en gång på tvären (som i ett kors) så att du får ut 48 stycken likadana små fyrkanter utav det hela. Bitarna ska vara ca 10cm/sida.

  6. Smält margarinet.

  7. Ta en filodegsruta och pensla den med margarinet. Lägg sedan en till filodegsruta rakt och jämnt över den förra och pensla även denna med margarin. Var noga med att få margarinet enda ut i kanterna.

  8. Ta 1-2 matskedar av rabarberkrämen och lägg i mitten av den smörade filodegen. Strö över krämen i mitten med en handfull valnötsbitar, tranbär och avsluta med den vita chokladen.

  9. Ta diagonalt två spetsar av filodegen och för ihop dem. Fortsätt föra ihop de andra två spetsarna en åt gången, så att alla hörn möts mitt ovanpå. Va noga med att få ihop alla kanter så att inget kan rinna ut. Gör gärna dekorativa veck på knytet.

  10. Placera knytena på ett smörplåtspapper på en plåt och med lite plats emellan, ifall de skulle läcka. Så ta hellre två plåtar än att trycka ihop alla på en plåt.

  11. Grädda knytena i mitten av ugnen på 200 grader i ca 7 minuter så att de får en gyllenbrun färg på spetsarna. Ta ut ur ugnen och låt svalna lite och pudra sedan över dem med florsockret.

  12. Dags att Mumsa och Njuta!!! Servera gärna kärleksknytena med lite turkisk yoghurt med hackade nötter i, eller klassiskt med glass och grädde! Förvara knytena torrt så förblir de krispiga.



(För att citera lille Gordon Ramsay) Inlägg nr 1 på bakbloggen: Done!



Välkommen till min nya blogg!


RSS 2.0