Min absolut godaste citronpaj/tårta hittills

För en (ganska lång) tid sedan var jag på en superkul granfest och självklart ställde jag upp med att bidra med efterrätten. Tänkte testa något helt nytt, så va nervös för hur det skulle bli, men det blev en riktog hitt tack och lov! Detta är defenitivt den godaste citronpaj/tårtan jag någonsin gjort, superlen men underbart citronig ändå. Funkar perfekt att göra i god tid innan den ska ätas då den ändå mår bra av att stå och stelna i kylen i några timmar.




Ingredienser

Skal:
Ca 350g fint krossade digestivekex
150g smält smör

Pajfyllning:
1½dl färskpressad citron
rivet skal av 3 citroner
1½dl socker
3 medelstora ägg
3 äggulor
250g mascarponeost

Citronmousse:
6 gelantinblad
3 äggulor
3 äggvitor
1dl strösocker
saften och rivet skal av 1½ normalstor citron
1dl vispgrädde


Börja med att fixa pajskalet. Krossa digestivekexen fint och smält smöret och mixa ihop i en bunke. Ta en firm med löstagbar kant och spänn fast ett smörplåtspapper i botten. Häll digestivesmulorna i formen och pressa ut till ett jämnt lager över hela botten och upp för ungeför halva kanten. Baka inte av skalet separat, för då kommer det att bli stenhårt, utan bara lämna formen som med skalet i och fortsätt med att göra pajsmeten.

Blanda citronsaften och citronskalet med sockret och blanda ihop det så att sockret löser upp sig. Blanda i ett ägg och en äggula i taget och vänd till sist i all mascarponeost. Blanda allt till en jämn smet och fyll skalet med all smeten. Nu ska allt gräddas av i mitten av ugnen på 225grader i ca 30min, tills pajen stelnat men det ska fortfarande vara vackert bakat citronig på toppen. Ta ut pajen och låt den svalna helt medan du gör moussen, men låt den vara kvar i formen.

Nu borde pajen se ut typ såhär...



Börja med att lägga gelantinbladen i en skål med kallt vatten så att de får mjukas upp. Ta fram tre bunkar, för här ska det vispas separat (alltid lika roligt ;P hihi). Ta en bunke och vispa äggulorna och sockret så att det blir ljust och fluffugt. Blanda i citronsaften och skalet och vispa igen. Ta en ny bunke och vispa upp äggvitorna til ett riktigt hårt skum. Och ta sist den tredje bunken och vispa upp grädden i tills den är krämig men hård.
Ta upp gelantinet ur vattnet, krama ur vattnet och läg de i en kastrull och värm på svag värme så att gelantinet bara precis smälter til en jämn smet. Blanda i gelantinet i ägg och citronsmeten.
Blanda sedan försiktigt ner grädden i ägg och citronsmeten och till sist vänd försiktigt i äggvitan också.

När kakan är helt sval så smeta över moussen till et jämnt och fint lager över hela pajen. Ställ sedan kakan i kylen och låt den stelna till. Dekorera gärna med färsk frukt, själv valde jag färska fikon...

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0